Str. Mures nr. 5, Timisoara+40 (774) 62 33 52 Lun - Sam: 09:00 - 20:00 /

De ce este importanta recuperarea dupa nastere ?

Venirea pe lume a unui copil este un miracol pentru fiecare familie, insa  nașterea implică un efort puternic al organismului tău. O serie de transformari se vor petrece in corpul tau de la schimbari ale starii   emotionale pana la modificari fizice ale corpului, indeosebi ale coloanei vertebrale si ale muschiului perineu.

Fiecare femeie trebuie sa fie pregatita pentru sarcina deoarece copilul nostru se dezvolta in functie de ceea ce ii oferim, o dieta echilibrata inceputa chiar cu cateva luni inainte de a ramane insarinata este cheia succesului pentru o  sarcina usoara fara prea multe greturi si complicatii ale tranzitului intestinal.

 

Pe parcursul sarcinii si dupa nastere alimentatia ar trebui sa fie atent selectionata in functie de necesitatile mamei si ale copilului, perioada alaptarii este una extrem de benefica pentru micutul tau dar si pentru tine fiindca se creeza cea mai puternica legatura sudata prin dragoste si incredere.

Controlalele medicale sunt de asemenea  importante in sarcina. Ele ne dau informatii despre cum decurge sarcina. Practic primele analize se fac ideal inainte de sarcina, insa primul trimestru ofera repere importante pentru evolutia sarcinii (unele analize de acum sunt reperul de comparatie pe parcursul sarcinii pentru a vedea daca lucrurile decurg bine, iar altele pot semnala acum probleme ce necesita tratament). Colaborarea cu un medic ginecolog este extrem de importanta.

 

După ce naști, indiferent că este vorba de naștere normală sau de cezariană, după eliminarea placentei și până la revenirea organismului la starea normală, se spune că te vei afla în starea de lauzie, care durează în medie șase săptămâni. Vulva, perineul și pereții vaginali – care au fost foarte solicitați în timpul nașterii normale – își vor reveni destul de rapid și se vor reface într-o perioadă scurtă, de câteva zile. Dacă totul a decurs normal, te poți da jos din pat chiar imediat după naștere, iar în caz de cezariană, a doua zi. Dupa sase saptamani de lauzie se poate incepe recuperarea propriu-zisa. Kinetoterapia postpartum are ca scop refacerea estetică a întregului organism, în special a musculaturii care menţine un aliniament postural corect, refacerea perineului, dacă acesta a avut de suferit, şi a dezechilibrelor musculoarticulare de după sarcină (musculatura spatelui, a abdomenului etc.).Înaintea începerii mişcării, kinetoterapeutul. va ţine cont de criteriile de individualizare: vârsta, starea psihofizică generală, afecţiuni asociate. 

Cat timp ar trebui urmate aceste sedinte?
Pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare recuperarea abdo-perineala trebuie practicata pe o perioada lunga de timp, de cel putin 3 ori pe saptamana, si inceputa cat mai devreme posibil pentru ca rezultatele sa apara cat mai repede dupa nastere. Dupa aproximativ 15 sedinte de recuperare se pot incepe si exercitii de tip cardio pentru scadere in greutate.

 

 

 

STIATI CA:

  • In etapele specifice de varsta – sarcina, nastere, menopauza, andropauza – perineul poate fi afectat din cauza modificarilor hormonale specifice acestor perioade.

Astfel, pot aparea:
– slabirea musculaturii perineale din jurul orificiului urinal manifestata prin mici pierderi necontrolate de urina  la ras, stranut, ridicarea unor greutati, urcatul scarilor;
– distrugerea integritatii perineului prin mici rupturi sau epiziotomie la nastere;
– slabirea vaginului care nu se mai contracta;

  • In timpul sarcinii, creierul unei femei se micşorează uşor, pentru ca apoi, după naştere, unele regiuni din creier să crească şi să-şi intensifice activitatea.Psihologul Pilyoung Kim, de la Universitatea Yale, a examinat prin testări RMN creierul a 19 femei la 2-3 săptămâni după naştere şi apoi la 3-4 luni după naştere. Rezultatele au arătat creşteri ale mai multor regiuni ale creierului precum hipotalamusul, cortexul prefrontal şi amigdala, care au rol în procesarea emoţiilor, înţelegere şi motivaţie maternă. Cu alte cuvinte, creierul se „remodelează” pentru a ajuta la stabilirea şi fixarea ataşamentului între mamă şi copil, lăsând pe plan secund alte aspecte, care nu au legătură cu bebeluşul.De asemenea, există şi o teorie care spune că stresul de-a te confrunta cu o situaţie nouă, cum este îngrijirea unui nou-născut, creşte nivel de cortizol eliberat în organism, iar acest lucru ar micşora hippocampusul şi cortexul prefrontal. Cortexul prefrontal este acea parte a creierului care contribuie la luarea deciziilor şi memorie, în timp ce hippocampusul are rol în indexarea memoriilor şi apelarea lor de câte ori este nevoie.Iar potrivit psihologului Julie Henry de la Universitatea New South Wales, deficitul de memorie pe care femeile îl înregistrează în timpul şi imediat după sarcină este asemănător cu cel constatat atunci când comparăm o persoană de 20 de ani cu una de 60 de ani, ambele sănătoase.

Unde pot face aceste proceduri ?

In Timisoara am deschis un centru de recuperare dupa nastere dedicat exclusiv femeilor si copiilor. In cadrul acestui centru avem servicii de kinetoterapie care au ca scop refacerea estetică a întregului organism, în special a musculaturii care menţine un aliniament postural corect, refacerea perineului, dacă acesta a avut de suferit, şi a dezechilibrelor musculoarticulare de după sarcină (musculatura spatelui, a abdomenului etc.). Un alt aspect imporant pentru noi este scaderea in greutate a mamicilor care au acumulat mai multe kilograme pe parcursul sarcinii, o echipa de specialisti in acest domeniu vin cu pachete atractive pentru fiecare mamica, de la exercitii de tip cardio si aerobic pana la o nutritie adecvata.

Ne puteti contacta pe site folosind formularul de contact sau la numarul de telefon 0774623352

Share this post

Related Post

Alaptez, deci mananc cat pentru doi?

O mama sanatoasa inseamna un copil sanatos. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie sa...

Alaptatul natural – Sfaturi pentru mamici

Avantajele alaptarii naturale sint multe si acestea includ intarirea sistemului imunitar al copilului, sau protejarea lui de...

Recuperarea Perineului Dupa Nastere

Cu ajutorul exerciţiilor perineale zona intimă se reface mult mai repede. Epiziotomia, dacǎ a fost efectuatǎ, se vindecǎ...

Lasă un răspuns